c S

Varuh: Ustava Romom zagotavlja enakopravnost, dejansko pa so iz družbe odrinjeni in izključeni

11.04.2023 07:59 Svetovni dan Romov je namenjen opozarjanju in premisleku o izzivih, s katerimi se srečujejo Romi in širša družba. Slovenski Romi ocenjujejo, da je njihov položaj glede na države EU-ja relativno dober, vendar so področja, ki bi jim morali dati pozornost.

8. april je bil za svetovni dan Romov razglašen kot spomin na prvi svetovni kongres Romov, ki je od 4. do 8. aprila 1971 potekal v Londonu.

Ob svetovnem dnevu Romov se povsod po svetu, kjer živijo Romi, zvrstijo številni dogodki. V Sloveniji je osrednjo prireditev ob omenjenem dnevu v petek v murskosoboški gledališki dvorani Park pripravila Zveza Romov Slovenije. Slavnostni nagovor je imela podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon.

V Sloveniji živi okoli 12.000 Romov, zgodovina njihovega bivanja na slovenskih tleh pa glede na zgodovinske zapise sega 500 let v preteklost. Največ jih živi v Prekmurju, na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat – Muc je ocenil, da je položaj romske skupnosti v Sloveniji boljši kot v marsikateri drugi državi, kljub temu veliko težav ostaja. Veliko romskih naselij je še vedno komunalno neurejenih, izzivi so pri šolanju romskih otrok in zaposlovanju odraslih Romov. Da bi stanje izboljšali, bi bilo treba prenoviti nekatere ukrepe, ki so se v zadnjih letih izkazali za zastarele in neučinkovite, je opozoril.

>> Več: Varuh: Ustava Romom zagotavlja enakopravnost, dejansko pa so iz družbe odrinjeni in izključeni