c S

NIJZ bo covid-19 odslej obravnaval kot druge okužbe dihal

03.04.2023 07:07 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo covid-19 začel obravnavati kot druge okužbe dihal, s čimer bodo prenehali vsak dan poročati o številu zasedenih postelj za okužene s koronavirusom.

V veljavi pa ostajajo priporočila za obiskovalce domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, so sporočili z NIJZ-ja.

Podatke o bolnišničnih obravnavah akutnih respiratornih okužb bodo na NIJZ-ju sicer spremljali še naprej, nekateri podatki pa bodo prosto dostopni prek portala OPSI (Odprti podatki Slovenije).

S 6. majem pa bodo ukinili SMS-obveščanje o rezultatih testov na covid-19, ki so jih pacienti prejemali ob testiranju. Pacienti bodo o rezultatih testiranja lahko obveščeni po mobilni aplikaciji ali portala zVEM, in sicer v dokumentu Seznam testiranj.

Uporabnike, ki aplikacije zVEM ne uporabljajo, bodo o rezultatu obvestili izvajalci testiranja, pri čemer je za izvajalca testiranja obvezno zagotoviti zanesljivo obveščanje predvsem pacientov s pozitivnim izvidom, so še zapisali na NIJZ-ju.

>> Več: NIJZ bo covid-19 odslej obravnaval kot druge okužbe dihal