c S
EU kljub sankcijam proti Rusiji še vedno v veliki meri posluje z njo 29.03.2023 13:11 Evropska unija je od začetka ruske ofenzive na Ukrajino uvedla deset svežnjev sankcij proti Rusiji. Kljub zaostritvi odnosov ni prekinila poslovanja z njo, ga je pa zmanjšala. A na nekaterih področjih, kot je uvoz niklja, ni nobenih omejitev.

Bruselj pravi, da je namen sankcij zmanjšati prihodke Moskve in ji omejiti dostop do tehnologij, ki jih uporabljajo v vojni. A vpliv "ne bo zadosten, da bi omejil rusko sposobnost izvajanja vojne v 2023", kaže raziskovalno sporočilo Evropskega parlamenta.

Tako je poslovanje med 27 državami in Rusijo še vedno v pogonu, kar je, kot navaja Reuters, posledica uspešnega lobiranja, nepripravljenosti EU-ja, da uvede ostrejše gospodarske sankcije in zaskrbljenosti zaradi morebitnega vpliva na svetovne dobavne verige.

EU zdaj, namesto da bi uvedel nove sankcije, želi posredovati proti tistim sankcijam, ki jih države z obvodi zaobidejo, in posameznikom, ki to omogočajo. Te so prepoznali v Združenih arabskih emiratih, Turčiji, Armeniji, Gruziji, Kazahstanu in Kirgiziji.

Leta 2021 je bila Rusija peta največja trgovinska partnerica EU-ja, vrednost blagovne menjave je bila ocenjena na 258 milijard evrov, kažejo podatki Evropske komisije. Glavni uvozni artikli iz Rusije so bili nafta, les, železo, jeklo in gnojila. Od začetka invazije lani se je vrednost uvoza iz Rusije do decembra zmanjšala za približno polovico vrednosti glede na december leto prej.

Od marca lani do konca letošnjega januarja pa je EU iz Rusije uvozil za 171 milijard evrov dobrin, kažejo najnovejši podatki Eurostata.

EU je pretekli mesec sporočil, da je Ukrajini od začetka vojne namenil 60 milijard evrov, v to pa nista vključena vrednost modernih tankov, ki jih je pred kratkim dobil Kijev, in najnovejši dogovor o dobavi streliva.

Kot je znano, je EU uvedel sankcije zoper uvoz ruskega premoga in uvoz nafte prek morskih poti. Plin ni vključen v evropske sankcije, a je Moskva omejila izvoz plina v EU. Leta 2022 je v EU prišlo približno 40 odstotkov ruskega zemeljskega plina manj kot v preteklih letih.

Druga zgodba je utekočinjen zemeljski plin. Dobava tega se je iz Rusije od začetka vojne povečala, in sicer na 22 milijard kubičnih metrov lani, potem ko ga je leta 2021 v EU izvozila približno 16 milijard kubičnih metrov.

Zmožnosti dobave utekočinjenega plina so občutno manjše kot dobava prek plinovoda. Prek tega je iz Rusije v EU leta 2021 prišlo približno 155 milijard kubičnih metrov. Nekatere države so zaprosile za pravno mnenje glede možnosti, da EU blokira uvoz utekočinjenega plina.

Podobno, tako Reuters, ni bilo sankcij zoper rusko jedrsko industrijo, čemur nasprotujeta Madžarska in Bolgarija.


>> Več: EU kljub sankcijam proti Rusiji še vedno v veliki meri posluje z njo