c S

WHO: Zdravi odrasli ne potrebujejo več kot tri odmerke cepiva proti covidu

29.03.2023 13:11 Zdravim odraslim strokovnjaki WHO-ja v prenovljenih priporočilih ne priporočajo več kot treh odmerkov cepiva proti covidu-19, saj dodatni odmerki zagotavljajo le malenkost višjo zaščito. Cepljenje z dodatnimi odmerki sicer ne predstavlja dodatnih tveganj.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v novih priporočilih vsem še naprej priporočajo cepljenje z dvema osnovnima odmerkoma cepiva proti covidu-19 in dodatnim odmerkom. Najbolj ogroženim delom prebivalstva ob tem predlagajo cepljenje z dodatnimi odmerki, in sicer od šest do 12 mesecev po prejemu zadnjega odmerka cepiva, je WHO zapisal v izjavi za javnost, ki je bila v torek objavljena na spletni strani organizacije.

Vodja strokovne strateške skupine za cepljenje (SAGE) Hanna Nohynek je ob tem zagotovila, da so cepiva varna in učinkujejo proti razvoju hude bolezni in smrti. Priporočila sicer delijo prebivalstvo na tri prioritetne skupine za cepljenje glede na njihovo tveganje za razvoj hude bolezni in smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom.


>> Več: WHO: Zdravi odrasli ne potrebujejo več kot tri odmerke cepiva proti covidu