c S

Izjema za Slovenijo pri podaljšanju zmanjševanja porabe plina na ravni EU-ja

29.03.2023 07:10 Ministri za energetiko so dosegli politični dogovor o podaljšanju uredbe o zmanjšanju porabe plina do konca marca 2024. Pri tem bo za Slovenijo, ki namerava pri daljinskem ogrevanju v Ljubljani premog v veliki meri zamenjati s plinom, veljala izjema.

Ministri članic za energetiko, med njimi slovenski minister Bojan Kumer, so se dogovorili o podaljšanju uredbe o zmanjšanju porabe plina, ki ga je pretekli teden predlagala Evropska komisija. Prvotna uredba je bila sprejeta avgusta lani in predvideva prostovoljno 15-odstotno zmanjšanje porabe zemeljskega plina med 1. avgustom 2022 in 31. marcem 2023.

V skladu z današnjim dogovorom bodo skušale med 1. aprilom letos in 31. marcem prihodnje leto porabo zmanjšati za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina v obdobju med 1. aprilom 2017 in 31. marcem 2022. Gre za prostovoljno zmanjšanje, uredba pa omogoča tudi uvedbo obveznega.

Dogovor ministrov Sloveniji omogoča izjemo, ker bo v skladu s podnebnimi cilji pri daljinskem ogrevanju v Ljubljani premog v veliki meri nadomestila s plinom.

"Dosežena izjema je za nas izrednega pomena," je ob robu zasedanja dejal minister Kumer, ki je podprl podaljšanje uredbe. Brez izjeme bi se namreč izničil ves prihranek plina med avgustom lani in marcem letos, ki je v Sloveniji znašal nekaj manj kot 14 odstotkov glede na petletno povprečje. Še več, poraba bi se glede na petletno povprečje povečala za približno 18 odstotkov, je pojasnil.

>> Več: Izjema za Slovenijo pri podaljšanju zmanjševanja porabe plina na ravni EU-ja