c S
Voditelji EU-ja podprli dobavo milijona topniških izstrelkov Ukrajini 24.03.2023 07:37 Voditelji držav članic EU-ja so na vrhu v Bruslju podprli ponedeljkov dogovor zunanjih in obrambnih ministrov držav članic o dobavi milijona topniških izstrelkov Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih.

Evropski svet, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, je v danes potrjenih sklepih zagotovil nadaljnjo gospodarsko, finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo.

Pozdravili so dogovor o nadaljnjih dobavah topniškega streliva Ukrajini, ki so ga zunanji in obrambni ministri članic dosegli v ponedeljek. Načrt, ki vključuje dobavo iz obstoječih zalog držav članic in prek skupnih nakupov, predvideva, da bo EU Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavil milijon topniških izstrelkov.

"Evropska unija je trdno zavezana zagotavljanju polne odgovornosti za vojne in druge najhujše zločine, povezane z rusko agresijo na Ukrajino," so še zapisali.

"Da bi to dosegli, moramo močno povečati zmogljivosti proizvodnje streliva v Evropi," je po današnji razpravi povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je, da bo komisija predstavila zakonodajno podlago za povečanje zmogljivosti, ki bo omogočala tudi podporo iz proračuna EU.

>> Več: Voditelji EU-ja podprli dobavo milijona topniških izstrelkov Ukrajini