c S
Guterres ob začetku konference ZN-a o vodi kritičen do čezmerne porabe 23.03.2023 12:41 Na sedežu ZN-a v New Yorku se je začela druga mednarodna konferenca o vodi na visoki ravni, ki se je udeležuje tudi slovenska delegacija pod vodstvom predsednice Nataše Pirc Musar. Ta se je zavzela za posebnega odposlanca ZN-a za vodo.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je v uvodu kritiziral netrajnostno in čezmerno porabo vode ter dostop do nje označil za človekovo pravico. Dejal je, da je človeštvo prekinilo vodni krog, uničilo ekosisteme in onesnažilo podtalnico. "S čezmerno in netrajnostno porabo izčrpavamo življenjsko moč človeštva, z globalnim segrevanjem pa jo izhlapevamo," je dodal generalni sekretar ZN-a.

Konferenco sta odprla voditelja predsedujočih držav, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon in nizozemski kralj Viljem Aleksander. Ta je dejal, da njuni državi ponazarjata, kako voda združuje svet. V eni, ki nima dostopa do morja, voda izvira, v drugo, ki leži ob morju, pa se izliva.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki vodi slovensko delegacijo na konferenci, je že nagovorila udeležence plenarnega dela v Generalni skupščini ZN-a, ob robu konference pa ima na programu tudi več bilateralnih srečanj in drugih dejavnosti.


>> Več: Guterres ob začetku konference ZN-a o vodi kritičen do čezmerne porabe