c S

Greco: Slovenija zadovoljivo izpolnila pet od petnajstih priporočil, šest pa le delno

22.03.2023 13:43 Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) je objavila poročilo o Sloveniji, v katerem ugotavlja, da je Slovenija sprejela nekatere izboljšave, še vedno pa ni načrta integritete za vlado in spremljanja nasprotja interesov.

Greco je prvo poročilo o tem, kako Slovenija uresničuje priporočila, izdana leta 2017, objavila leta 2021. Takrat je ugotovil, da Slovenija ni zadovoljivo uresničila nobenega od 15 priporočil. Delno je uresničila le eno priporočilo, 14 pa jih je ostalo neuresničenih.

V tokratnem, drugem poročilu, je Greco podal novo oceno, kjer ugotavlja, da je Slovenija zadovoljivo izpolnila pet od petnajstih priporočil, šest jih je izpolnila delno, štiri pa ostajajo neizpolnjena.

Po ugotovitvah Greca je Slovenija dosegla določen napredek glede najvišjih nosilcev izvršilne veje oblasti, in sicer s spremembami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Pri tem kot pozitivna ocenjuje prizadevanja za povečanje ozaveščenosti o zadevah, povezanih z integriteto, krepitev predpisov o omejitvah po koncu zaposlitve in lobiranju, razširitev obsega prijav tako, da ob nesorazmernem povečanju premoženja vključujejo zakonske partnerje in vzdrževane družinske člane, ter objavo prijav premoženjskega stanja in kršitev.

Hkrati pa Greco ocenjuje, da bodo potrebna še precejšnja nadaljnja prizadevanja, da se sprejmeta poseben načrt integritete za vlado ter operativni sistem za obvladovanje in spremljanje nasprotja interesov, kar sicer vidi kot največjo pomanjkljivost dosedanjega uresničevanja priporočil.


>> Več: Greco: Slovenija zadovoljivo izpolnila pet od petnajstih priporočil, šest pa le delno