c S
Bruselj Ukrajini izplačal še 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči 21.03.2023 15:03 Evropska komisija je Ukrajini izplačala 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči, ki je del 18 milijard evrov vrednega svežnja, predvidenega za letos.

Namen te pomoči je med drugim zagotavljanje izplačila plač in pokojnin ter financiranje javnih storitev, kot sta zdravstvo in šolstvo, so sporočili v Bruslju.

Komisija je 1,5 milijarde evrov izplačala, potem ko je Ukrajina naredila zadosten napredek pri izvajanju dogovorjenih pogojev pomoči. Med drugim je z imenovanjem novega vodje urada za boj proti korupciji okrepila vladavino prava, izboljšala pa je tudi nadzor nad bankami v državni lasti, kar zagotavlja okrepljeno finančno stabilnost, so zapisali.

"Današnje drugo izplačilo Ukrajini v višini 1,5 milijarde evrov kaže na odločno podporo EU-ja. Država je dosegla pomemben napredek pri reformah, na primer na področju vladavine prava. To bo tudi olajšalo mednarodne napore za obnovo države in omogočilo napredek Ukrajine na njeni evropski poti," je ob tem povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen,


>> Več: Bruselj Ukrajini izplačal še 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči