c S
Ajanović Hovnik: Do konca 2024 odprava plačnih nesorazmerij, nato uvedba nove plačne lestvice 21.03.2023 11:18 Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predstavila načrt prenove plačnega sistema, ki bo potekal v dveh stopnjah. Najprej se bodo s sindikati pogodili o odpravi plačnih nesorazmerij, leta 2025 pa se bo začela uvajati nova plačna lestvica.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na novinarski konferenci pojasnila, da bo prenova plačnega sistema v javnem sektorju potekala v dveh delih. Prvi del bo obsegal odpravo plačnih nesorazmerij in bo trajal do konca leta 2024. Nesorazmerja v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja so nastala zaradi posamičnih posegov v sistem, tak je bil na primer dvig plač v zdravstvu in socialnem varstvu leta 2021, ki je porušil ravnotežje, je pojasnila Ajanović Hovnik. Zahteve Sviza, Visokošolskega sindikata Slovenije, gasilcev, policistov po višjih plačah so po besedah ministrice pravzaprav zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij.

V začetku leta 2025 naj bi se začel drugi del prenove plačnega sistema, ki bo obsegal uvedbo nove plačne lestvice. Nova plačna lestvica naj bi se postopoma uvajala do leta 2027. Vlada je po besedah ministrice prevzela načelo, da dokler ni s pogajanji doseženo vse, ni doseženo nič. Implementacija se bo tako začela po dogovorjenih stališčih, nato bosta sledila postopni prehod in nov sistem do leta 2027. "Ko bom v ponedeljek prišla na pogajanja k sindikatom, jim bom dala v podpis dogovor, da se pogajamo o vseh vprašanjih, in ko bo vse izpogajano, se bo začela implementacija. Prej, kot se bomo pogodili, prej se bo začela implementacija dogovorov. Tudi odprava plačnih nesorazmerij."

Plačni razredi pod minimalno plačo naj bi se v javnem sektorju tako odpravili šele z letom 2025, ko se bo začela uvajati nova plačna lestvica.


>> Več: Ajanović Hovnik: Do konca 2024 odprava plačnih nesorazmerij, nato uvedba nove plačne lestvice