c S
Razrešitev nekdanje direktorice TV Slovenija nezakonita, Urbanija ostaja direktor 21.03.2023 07:33 Tudi višje sodišče je ugodilo pritožbi nekdanje direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak zoper odločitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andreja Graha Whatmougha. Njena razrešitev avgusta 2021 je bila nezakonita.

Senat višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je odločil, da je bila razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija avgusta 2021 nezakonita. Tako je odločilo že sodišče prve stopnje, vendar se je vodstvo RTV-ja na sodbo pritožilo.

Direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough (trenutno vršilec dolžnosti) je pred letom in pol sam razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak. To možnost je imel, ker seja programskega sveta RTV Slovenija, na kateri so obravnavali njeno razrešitev, 16. avgusta 2021, v času letnih dopustov, ni bila sklepčna.

"Nezakonito imenovani direktor je nezakonito razrešil direktorico televizije," je ob razsodbi za MMC dejala Gorščak. Obenem pa je v izjavi za javnost zapisala, da sodba višjega sodišča potrjuje, da so bili vsi razlogi za njeno razrešitev, ki jih je navajal Grah Whatmough, "konstrukt". Ob tem pa navaja, da je sodba prišla dan po tem, ko bi se ji mandat na mestu direktorice končal. "Ker je bila sodba izrečena tik pred iztekom mojega mandata, me ni vrnila na delovno mesto," je pojasnila za MMC. Direktor Televizije Slovenija tako ostaja Uroš Urbanija. RTV Slovenija pa naj bi moral Gorščak zaradi razsodbe izplačati razliko v plači, saj je trenutno zaposlena na delovnem mestu urednika oddaj.

>> Več: Razrešitev nekdanje direktorice TV Slovenija nezakonita, Urbanija ostaja direktor

Foto: STA