c S
Evropska unija bo Ukrajini dobavila milijon topniških izstrelkov 20.03.2023 15:42 Zunanji ministri držav članic Evropske unije so podprli načrt visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella o skupni dobavi streliva Ukrajini. EU naj bi Ukrajini v prihodnjih dvanajstih mesecih dobavil milijon topniških izstrelkov.

Zunanji ministri EU-ja so podprli Borrellov predlog, da se iz evropskega mirovnega instrumenta, v katerega sredstva prispevajo članice, nameni milijarda evrov za dobave topniškega streliva Ukrajini iz trenutnih zalog evropskih držav.

Še milijardo evrov bi v skladu s predlogom namenili za skupno naročanje streliva, ki bi ga namenili Ukrajini. Tretji steber bi bil medtem namenjen okrepitvi zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Politični dogovor ministrov, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija (STA), predvideva, da bo Svet EU-ja članice pozval, naj Ukrajini hitro dobavijo izstrelke zemlja-zemlja in topniške izstrelke, pa tudi rakete, če bo Ukrajina za to zaprosila. Poleg tega naj bi jih pozval, da še pred 30. septembrom letos od evropske obrambne industrije in Norveške skupaj naročijo topniške izstrelke kalibra 155 milimetrov in tudi rakete, če bo Kijev zaprosil zanje.

Dogovor, ki ga bodo pozneje zunanji in obrambni ministri potrjevali na skupnem zasedanju, določa cilj, da bi v naslednjih 12 mesecih Ukrajini dobavili milijon topniških izstrelkov.

Svet naj bi Evropsko komisijo ob tem pozval, naj pripravi konkretne predloge za okrepitev proizvodnih zmogljivosti evropske obrambne industrije, zagotavljanje varnih dobavnih verig in učinkovitih postopkov naročanja ter spodbujanje naložb, tudi prek evropskega proračuna.

Članice se glede na doseženi politični dogovor obenem strinjajo, da se preuči možnost nadaljnjega zvišanja zgornje meje evropskega mirovnega instrumenta za 3,5 milijarde evrov. Ravno pretekli teden so sicer to mejo zvišali za dve milijardi na nekaj manj kot osem milijard evrov za obdobje do leta 2027.


>> Več: Neuradno: Ministri EU-ja podprli skupno dobavo milijona izstrelkov Ukrajini v 12 mesecih