c S

Razpuščena posvetovalna skupina za spremljanje covida-19

24.02.2023 13:11 Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je končala delo, saj je bolezen covid-19 obvladljiva z obstoječimi sistemi, je pojasnil zdaj že nekdanji vodja skupine Mario Fafangel.

Nekdanji vodja posvetovalne skupine in predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je poudaril, da je epidemična slika stabilna, stanje, povezano s covidom-19, pa obvladljivo. V veljavi so obstoječa epidemična poročila, stanje pa epidemiologi spremljajo.

"Vstopamo v četrto leto covida, zadeve so bistveno drugačne, kot so bile leta 2020, ne moremo več reči, da je zadeva nepričakovana na svetovni ravni," je dejal. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija bo po njegovih besedah začela razmišljati, ali je covid-19 še vedno grožnja javnemu zdravju.

Zato potrebe po posebni skupini po Fafangelovih besedah ni več, odločitev so soglasno sprejeli vsi člani skupine, ki se jim je ob tem zahvalil za opravljeno delo.

Pojasnil je, da so se člani skupine srečali na 21 sejah, sprejeli so 28 mnenj in pripravili dva osrednja dokumenta. Spomnil je, da so lani poleti pripravili strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom v jesensko-zimski sezoni 2022/2023 v Sloveniji. Ta priporočila so še vedno v veljavi, je poudaril.

>> Več: Razpuščena posvetovalna skupina za spremljanje covida-19