c S

Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela zakona o RTV Slovenija

21.02.2023 01:08 Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave.

S tem se začasno preprečuje dokončna uveljavitev nove ureditve, a hkrati dopušča nadaljevanje postopkov za oblikovanje novega 17-članskega Sveta RTV Slovenija. Ta bo lahko zaživel šele po dokončni odločitvi ustavnega sodišča. Svoje delo lahko za zdaj nadaljujejo tudi trenutni programski in nadzorni svet, generalni direktor in direktorja televizije ter radia pa ostajajo kot vršilci dolžnosti direktorjev, pri čemer lahko vsi trije opravljajo le tekoče posle.

V sklepu Ustavno sodišče ugotavlja, da stanje v vsakem primeru terja čim hitrejšo odločitev sodišča, zato bo sodišče takoj nadaljevalo z vsebinsko presojo. "Pri odločanju o začasnem zadržanju pa je vendarle upoštevalo, da bi dokončna uveljavitev nove ureditve v primeru njene morebitne kasnejše razveljavitve povzročila dodatne škodljive posledice, vključno s posledicami za novo vzpostavljene organe RTV Slovenija in položaje tistih, ki bi bili nanje imenovani," navaja sodišče.

Ob tem so pojasnili tudi, da novele v celoti ni mogoče zadržati, saj bi začasno zadržanje izvrševanja novele v celoti, torej tudi prehodnih ureditev, povzročilo, da bi bilo začasno ustavljeni vsi postopki konstituiranja novih organov RTV Slovenija, ustavljeni pa bi bili tudi vodenje, upravljanje in nadzor RTV Slovenija s prehodno ureditvijo, s čimer bi nastala protiustavna pravna praznina.

>> Več: Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela zakona o RTV Slovenija