c S

Začasno znižanje plač tožilcem med epidemijo je bilo v neskladju z ustavo

15.02.2023 16:08 Ustavno sodišče je odločilo, da je bilo 30-odstotno znižanje plač državnim tožilcem med epidemijo koronavirusa v neskladju z ustavo. Ukrep je bil sicer namenjen pridobitvi sredstev za financiranje ukrepov države v epidemiji.

Zahtevo za presojo prvega odstavka 69. člena zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo je ustavnemu sodišču podalo Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Na podlagi tega zakona je nekaterim funkcionarjem od 11. aprila 2020 do 31. maja 2020 pripadala začasno znižana plača, in sicer za 30 odstotkov nižja osnovna plača kot sicer.

Ustavno sodišče se je osredinilo na presojo ustavnosti izpodbijane zakonske določbe le v obsegu, v katerem se je ta nanašala na državne tožilce. Ustavno sodišče je izpodbijano ureditev presojalo z vidika njene skladnosti z načelom varstva zaupanja v pravo, ki posamezniku zagotavlja, da mu država njegovega pravnega položaja ne bo poslabšala arbitrarno.


>> Več: Začasno znižanje plač tožilcem med epidemijo je bilo v neskladju z ustavo