c S

Novela zakona o državni upravi velja, vlada lahko začne delovati, kot je bilo zastavljeno

14.02.2023 08:47 Veljati je začela novela zakona o državni upravi, ki opredeljuje pristojnosti posameznih ministrstev in prenos pristojnosti oziroma delovnih področij v skladu s spremembami zakona o vladi, potrjenimi na referendumu.

Vlada tako lahko začne delovati v skladu z organizacijo, kot jo je s spremembami zakona o vladi sprejel DZ. Po navedbah vlade je z novelo omogočeno optimalno izvajanje izvršilne funkcije, izvajanje načrta za okrevanje in odpornost ter evropske kohezijske politike v naslednjem programskem obdobju pa ne bo ogroženo.

Poleg pristojnosti posameznih ministrstev novela dodatno ureja možnost prenosa krajevne pristojnosti pri odločanju upravnih enot s preobremenjene upravne enote na manj obremenjeno. Upravne enote se namreč zlasti v zadnjih dveh letih spoprijemajo s povečanim pripadom upravnih zadev na številnih delovnih področjih.

Še posebej je ta izrazit na največjih upravnih enotah, ki poslujejo v regionalnih, urbanih, gospodarskih in univerzitetnih središčih. S spremembo oz. možnostjo prenosa krajevne pristojnosti se tako zasleduje varstvo pravic posameznika, da bo v njegovi zadevi odločeno v zakonitem roku oziroma bodo istovrstne zadeve v različnih upravnih enotah obravnavane enako.

Prav tako novela zakona omogoča organom, ki morajo voditi elektronsko evidenco dokumentarnega gradiva, pridobivanje elektronskega naslova za vročanje iz centralnega registra prebivalstva, kar je podatek, ki ga je uvedel zakon o debirokratizaciji. Omogoča enako rešitev, kot je za pridobivanje podatka za vročanje v fizični obliki, tudi za pridobitev podatka, ki omogoča vročanje v elektronski obliki.


>> Več: Novela zakona o državni upravi velja, vlada lahko začne delovati, kot je bilo zastavljeno