c S

Bo 17 milijonov evrov subvencij izboljšalo povezljivost Slovenije?

09.02.2023 08:47 Velja zakon o pomoči za zagotovitev letalske povezljivosti, s katerim vlada v prihodnjih 3 letih zagotavlja dodatnih slabih 17 milijonov evrov za subvencioniranje nemškega Fraporta in prevoznikov za ohranitev obstoječe in spodbudo vzpostavitve novih prog.

Slovenija kot nekoč tretja država v regiji na področju letalstva je danes zadnja. Prehitela nas je tudi Bosna in Hercegovina. Povezljivosti, ki jo je še pred dobrimi tremi leti zagotavljala propadla Adria Airways, ni več. Tuji letalski prevozniki zagotavljajo le linije, ki se jim obrestujejo. Promet je zaradi tega tako rekoč katastrofalen, potniki odhajajo na sosednja letališča tudi zaradi nekajkrat dražjih letalskih vozovnic iz Ljubljane.

Morda vse skupaj ne bi bilo tako problematično, kritično razmišlja hrvaški analitik Alen Ščurić, če zaradi tega ne bi trpel posel tako doma kot v tujini. "Poslovneži odhajajo iz Ljubljane, ker nimajo povezav v regiji. Turisti ne prihajajo, kongresov ni v Ljubljani, hotelirji se pritožujejo, a oblast ne dela prav nič."


>> Več: Bo 17 milijonov evrov subvencij izboljšalo povezljivost Slovenije?