c S

Vlada umaknila predlog o 600 evrih dodatka za sodnike in tožilce

02.02.2023 15:18 Vlada je iz zakonodajnega postopka umaknila predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, čeprav je premier Robert Golob 10. januarja napovedal, da bodo do reforme plačnega sistema prejemali 600 evrov bruto dodatka.

Premier Robert Golob je 10. januarja na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. Do izvedbe reforme pa je sodnikom in tožilcem obljubil 600 evrov bruto dodatka.

Vlada je nato besedilo predloga zakona po več obravnavah določila na dopisni seji v začetku tega tedna in ga poslala v obravnavo DZ po nujnem postopku. Na današnji novinarski konferenci pa je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan potrdila, da je vlada na seji sklenila, da iz zakonodajnega postopka zaenkrat umakne predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in tožilcev. Kot je pojasnila, želijo v vladi predlog ponovno preučiti v luči nekaterih odprtih vprašanj, na katera je ta teden opozorila zakonodajnopravna služba državnega zbora.

"Glede na podano mnenje zakonodajno pravne službe si želimo vzeti nekaj časa, da še enkrat podrobno preučimo, ali so predlagane rešitve, kot so sedaj zapisane, res tiste najboljše. In če niso, da najdemo najboljšo rešitev, da ta ukrep izpeljemo. (...) S strokovnimi ekipami in pravnimi strokovnjaki se bomo še enkrat usedli in pretehtali to odločitev in jo po potrebi prilagodili."

Poudarila je, da je situacija v pravosodnem sistemu urgentna, posledice pa negativno vplivajo na učinkovitost in na druge parametre uspešnega pravosodnega sistema. "Zadnjih deset in več se je to področje res zanemarjalo. Na neustrezen položaj nas opozarjajo tudi mednarodne inštitucije."

Ministrica je dodala, da želi vlada zagotoviti ustrezne materialne in kadrovske pogoje za učinkovito delovanje in zagotavljanje neodvisnosti sodstva, dostopnosti, učinkovitosti in kakovosti sodnih postopkov. "Na vladi se strinjamo, da položaj vsekakor ni ustrezen," je dejala Švarc Pipan.

Za danes je bila tudi sklicana seja odbora DZ za pravosodje, na kateri bi člani odbora obravnavali prav ta zakon, a je bila že odpovedana. Predlog zakona naj bi sicer DZ nato v petek obravnaval na izredni seji, a bo ta zaradi vladnega umika predloga zakona iz zakonodajnega postopka zdaj, kot kaže, umaknjen z dnevnega reda seje.

Po ocenah, ki jih je sporočilo ministrstvo, bi dodatek prejemalo 1093 sodnikov in tožilcev, finančni učinek začasnega ukrepa pa je na letni ravni ocenjen na 9,1 milijona evrov.


>> Več: Vlada umaknila predlog o 600 evrih dodatka za sodnike in tožilce