c S
Nova strategija EU-ja: Vračanje prebežnikov v države izvora skupna odgovornost 25.01.2023 07:27 Evropska komisija je predstavila predlog operativne strategije za bolj učinkovito vračanje prebežnikov, ki so jim članice EU-ja zavrnile prošnjo za mednarodno zaščito.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in koordinatorica EU-ja za vračanje prebežnikov Mari Juritsch sta poudarili pomen sodelovanja na ravni EU-ja.

"Tiste, ki niso upravičeni, da ostanejo, je treba vrniti v države izvora. Tako zaščitimo azilni sistem," je ob predstavitvi strategije poudarila Johansson.

Vsako leto po njenih besedah države članice izdajo približno 300.000 odločb o vrnitvi, vendar pa je v države izvora dejansko vrnjenih le približno 70.000 ljudi. "To je treba povečati, to obravnavamo v strategiji," je povedala.

Opozorila je tudi na razliko med izdanimi odločbami in prošnjami za ponovni sprejem, ki jih članice podajo tretjim državam. Le 16 odstotkom izdanih odločb sledi tudi zahteva za ponovni sprejem, je pojasnila.

Pri tem je poudarila pomen sodelovanja s tretjimi državami, pomembno pa je tudi sodelovanje znotraj EU-ja, torej med članicami, Evropsko komisijo in Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex).

>> Več: Nova strategija EU-ja: Vračanje prebežnikov v države izvora skupna odgovornost