c S
Miodrag Đorđević je novi predsednik vrhovnega sodišča 25.01.2023 07:26 DZ je na seji s 53 glasovi za in 32 glasovi proti za predsednika vrhovnega sodišča imenoval Miodraga Đorđevića. Predlog za imenovanje je na podlagi pozitivnih mnenj vrhovnega sodišča in sodnega sveta v DZ posredovala ministrica Dominika Švarc Pipan.

Sodni svet je v obrazloženem mnenju poudaril predvsem strokovne kvalifikacije Miodraga Đorđevića in dolgoletne sodniške izkušnje, njegovo sodelovanje pri mednarodnih dejavnostih in bogate strokovne dejavnosti zlasti na temo človekovih pravic, insolvenčnega prava in varstva konkurence.

Ministrica je dejala, da je kandidata predlagala na podlagi strokovnih mnenj. Ob tem je pojasnila, da je na seji sodnega sveta navedla pomislek, ki ga je izrazil tudi sam kandidat, in sicer, da zaradi starosti ne bo dokončal mandata. Vrhovni sodnik namreč lahko funkcijo opravlja le do 70. leta starosti. Sodni svet tega pomisleka ni ocenil kot usodnega, tako da je bil na strokovni ravni odpravljen, je pojasnila ministrica.

Kandidata je podprla koalicija, njegovemu imenovanju pa so nasprotovali v SDS-u. Đorđević po njihovem mnenju za to funkcijo ni primeren, njegova kandidatura pa je "izraz hude negativne selekcije v sodstvu". Poslance SDS-a motijo nekatera kandidatova pretekla ravnanja, vpletenost v afere, neprimerne izjave in tudi osebnostne lastnosti. Poudarili so še, da se na prva dva razpisa za mesto predsednika vrhovnega sodišča nihče ni prijavil.

>> Več: Miodrag Đorđević je novi predsednik vrhovnega sodišča