c S
Balkanski bojevnik: krivdo priznali vsi obdolženci, razen enega 24.01.2023 07:34 Po priznanju krivde prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića so, z izjemo enega, krivdo priznali tudi tudi drugi obdolženci. Tožilstvo za vse predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu oz. priporu.

"Nekatere odločitve sodišča v tem postopku niso dajale zaupanja ne obdolžencem ne obrambi, očitno pa tudi tožilstvu ne, da bo ta zadeva prišla do nekega vzdržnega konca," je razplet na okrožnem sodišču v Ljubljani komentiral Tošićev zagovornik Janez Koščak. Razplet je ponazoril s pregovorom bolje vrabec v roki kot golob na strehi.

"Moja stranka je od tega procesa utrujena, to namreč traja že trinajst let in temu ni videti konca," je dejal Saša Ravnik, odvetnik drugoobtoženega Dragana Bjelkaša. Dodal je, da priznanja krivde stranki ni svetoval, glede tega se je odločila sama.

Tožilki sta z razpletom zadovoljni. "Predlagali smo kazni v višini že prestanih zapornih kazni, in obdolženi so to sprejeli," je dejala tožilka Blanka Žgajnar. Tožilka Mateja Gončič pa jo je dopolnila, da je ključni dejavnik pri višini kazni priznanje vseh obdolžencev. "To okoliščino je seveda tožilstvo upoštevalo," je dejala.

Za obdolženega Anesa Selmana, ki še ni prestajal zaporne kazni, je tožilstvo predlagalo triletno zaporno kazen na odprtem oddelku in 70.000 evrov denarne kazni. V to je privolil, je po obravnavi dejala Gončinova.

Zagovornik Tošića se je zaradi korektnega predloga tožilstva končni besedi odpovedal, zagovorniki drugih pa so v njej predvsem pozvali, naj sodni senat njihove stranke oprosti stroškov postopka, saj bi naložitev teh hudo ogrozilo njihovo preživljanje.

>> Več: Balkanski bojevnik: krivdo priznali vsi obdolženci, razen enega