c S
Dodatek k sodniškim plačam bo urejen s posebnim zakonom 24.01.2023 07:54 Vlada že obravnava predlog zakona, s katerim bo uredila izplačevanje dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev, je v odgovoru na poslansko vprašanje na seji DZ-ja pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Premier Robert Golob je na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje, do tedaj pa da bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu, torej sodniki in tožilci, prejemali mesečni dodatek k plači v znesku 600 evrov bruto.

Na vprašanje poslanca SDS-a Dejana Kaloha, kakšna bo pravna podlaga za izplačilo tega dodatka, je ministrica Dominika Švarc Pipan odgovorila, da vlada trenutno že obravnava predlog zakona o začasnem dodatku pravosodnim funkcionarjem. Vanj bodo eksplicitno zapisali, da bo veljal do uveljavitve plačne reforme. Predlog je tudi že usklajen z ministrstvoma za javno upravo in za finance.

To je potrdil tudi minister za finance Klemen Boštjančič, ki je povedal, da se je po burni razpravi tudi sam strinjal z izplačilom dodatka, a "s stisnjenimi zobmi". Na vprašanje poslanca SDS-a Andreja Hoivika, kdo je dal pobudo za izplačilo tega dodatka oziroma ali je "ideja zrasla na zelniku predsednika vlade", je odgovoril, da je pravosodna ministrica več mesecev opozarjala na problematiko plač funkcionarjev v sodstvu, razprava o tem pa je bila zelo obsežna in dolgotrajna. "Torej ni šlo za neko soliranje ministrice za pravosodje ali premierja," je poudaril.

>> Več: Dodatek k sodniškim plačam naj bi bil urejen s posebnim zakonom