c S

Ustavno sodišče odločilo, da je del zakona o kazenskem postopku neustaven

13.01.2023 07:52 Zakon o kazenskem postopku je v neskladju z ustavo v delu, ki obsojencu ne omogoča, da v zvezi z vloženo zahtevo za varstvo zakonitosti predlaga odlog ali prekinitev izvršitve kazni zapora, je soglasno odločilo ustavno sodišče. DZ mora protiustavnost odpraviti v enem letu.

Ustavno pobudo je vložil Mariborčan, ki ga je Okrožno sodišče v Mariboru leta 2017 obsodilo na dve leti zapora zaradi kaznivega dejanja davčne zatajitve.

Pred začetkom prestajanja zaporne kazni je junija 2019 pri Okrožnem sodišču v Mariboru vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in predlagal odlog oziroma prekinitev zaporne kazni, to sodišče pa je njegovo vlogo posredovalo vrhovnemu sodišču šele novembra 2019, čeprav je pritožnik že julija 2019 začel prestajati zaporno kazen. Niti okrožno niti vrhovno sodišče o njegovi vlogi nista odločili. Dveletno kazen je sicer prestal leta 2021, je zapisal ustavni pravnik Jurij Toplak, ki je pripravil ustavno pobudo skupaj z odvetnikom Goranom Janžekovičem iz Maribora.

>> Več: Ustavno sodišče meni, da je del zakona o kazenskem postopku neustaven