c S

Odbor za pravosodje podprl strožje kaznovanje zločinov iz sovraštva

11.01.2023 15:41 Parlamentarni odbor za pravosodje je podprl novelo kazenskega zakonika, ki uvaja t. i. zločin iz sovraštva kot obteževalno okoliščino pri odmeri kazni. Storilci kaznivih dejanj, storjenih zaradi osebnih okoliščin žrtve, bodo po predlogu kaznovani strožje.

Poleg uskladitve z direktivami EU-ja predlagana novela v kazensko zakonodajo uvaja t. i. zločin iz sovraštva (hate crime) kot obteževalno okoliščino, ki se upošteva pri odmeri kazni za storilce takšnih kaznivih dejanj. Po besedah ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan je to, da je bilo kaznivo dejanje storjeno zaradi osebnih okoliščin žrtve, izrecno predpisano kot obteževalna okoliščina v zvezi s kaznovanjem storilca, torej se bo upoštevalo pri odmeri kazni. Če bodo nagib za katero koli kaznivo dejanje osebne okoliščine žrtve, bo torej po predlagani ureditvi storilec kaznovan strožje.

Po besedah ministrice pa predlagana določba ne izpostavlja sovraštva do določene družbene skupine in tudi ne širi pojma oškodovanec v zvezi s takimi kaznivimi dejanji. Gre namreč za prvi korak k morebitni prihodnji drugačni ureditvi področja. Napovedala je, da bodo na ministrstvu letos sistemsko proučili kaznovalnopravno ureditev sovražnega govora in tudi širše kaznivih dejanj iz sovraštva.


>> Več: Odbor za pravosodje podprl strožje kaznovanje zločinov iz sovraštva