c S

Uporaba lovilcev IMSI, prenosnih naprav za nadzor mobilnih telefonov, dokončno ustavljena

06.01.2023 08:04 Ustavno sodišče je razveljavilo člen zakona o kazenskem postopku, ki govori o uporabi tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije oz. o lovilcih IMSI. Zakon je po oceni sodišča namreč v nasprotju s pravico do varstva osebnih podatkov.

Kot je v delni odločbi pojasnilo ustavno sodišče, policija na podlagi sodne odredbe uporabi lovilec IMSI in pregleda podatke, zbrane z njim. Zaradi načina delovanja omenjenega lovilca in globine oz. širine njegovega posega je pomembno, da ima preiskovalni sodnik možnost, da na podlagi zbranega gradiva opravi temeljit naknadni sodni nadzor. Ta mora predvsem omogočiti nadzor nad dejansko uporabo lovilca IMSI in z njim pridobljenih podatkov. Zato mora biti preiskovalni sodnik najprej seznanjen s tehničnimi lastnostmi uporabljenega lovilca IMSI.

Preiskovalnemu sodniku sta glede na obstoječi zakon onemogočeni učinkovita naknadna sodna presoja uporabe in pregleda lovilca IMSI ter s tem učinkovita naknadna sodna presoja ustavnih in zakonskih pogojev za poseg v pravico do informacijske zasebnosti iz ustaljene ustavnosodne presoje ter iz ustaljene prakse Evropskega sodišča za človekove pravice, so pojasnili na ustavnem sodišču.

Prva točka prvega odstavka 150.a člena je tako v neskladju z zahtevo po zagotavljanju sorazmernostnega ravnovesja med težo posledic posega v informacijsko zasebnost osebe, zoper katero je ukrep odrejen, in tretjih oseb ter koristmi, ki bi zaradi tega nastale. Navedena določba zakona o kazenskem postopku je zato v neskladju s pravico iz prvega odstavka 38. člena ustave in jo je ustavno sodišče ob upoštevanju obsega ustavnosodne presoje razveljavilo.

>> Več: Uporaba lovilcev IMSI, prenosnih naprav za nadzor mobilnih telefonov, dokončno ustavljena