c S

Bešič Loredan: V ZD-ju Ljubljana poteka izredni upravni nadzor

21.12.2022 13:08 Minister za zdravje je razkril, da v ZD-ju Ljubljana poteka izredni upravni nadzor, dejal pa tudi, da mu je ljubljanski župan namignil, naj direktorico omenjenega ZD-ja "pusti pri miru". O Fidesovi stavki minister odločno: "Na izsiljevanje ne pristajamo."

Danijel Bešič Loredan se je najprej odzval na poziv predsednice Srebrne niti Biserke Marolt Meden, ki je pred dnevi ob začetku kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva ministra pozvala, naj se zbudi in začne delati. Zatrdil je, da "delajo na polno" od prvega junija, ko je prevzel ministrstvo.

"Tri mesece se že ukvarjamo z ZD-jem Ljubljana," je še dodal minister in nanizal nekaj podatkov o stanju v omenjenem zdravstvenem domu. Kot je navedel, je od imenovanja trenutne direktorice ZD-ja Antonije Poplas - Susič leta 2021 odšlo ogromno njenih najožjih sodelavcev, srednjih in diplomiranih medicinskih sester, informatikov, 33 zdravnikov družinske medicine ipd.

Poleg tega je direktorica tudi lastnica zdravstvenega zavoda Multimedicus, ima dve koncesiji MOL-a, pri čemer pa laboratorij in informatiko po ugodni ceni najema od ZD-ja Ljubljana, ki ga vodi. Ob vsem tem je Bešič Loredan poudaril še, da je Poplas - Susič 20-odstotno zaposlena v svojem zavodu, kjer opravlja tudi zdravniško delo, medtem ko ga v ZD-ju ne.

Bešič Loredan je opomnil, da ministrstvo nima pristojnosti urejanja primarnega zdravstva v mestni občini Ljubljana (za to je pristojna lokalna raven, ki je ustanoviteljica teh zavodov), a so z MOL-om kljub temu sklenili dogovor o izvajanju primarnega zdravstva v prestolnici, ki ga bosta z županom Zoranom Jankovićem na srečanju ocenila okoli 15. januarja. Več rešitev bi po ministrovem mnenju lahko ponudila napovedana reforma zdravstvenega sistema, ki naj bi začela veljati 1. januarja 2024.


>> Več: Kaj bo na napoved zdravniške stavke dejal minister Bešič Loredan?