c S

Evropski ministri niso dosegli dogovora o cenovni kapici na plin

14.12.2022 07:48 Ministri držav članic EU-ja, pristojni za energetiko, se niso uspeli dogovoriti o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina, je po zasedanju povedal slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer.

"Narejen je bil zelo velik napredek. Nismo še na cilju, lahko pa rečem, da smo zelo blizu cilja," je glede pogovorov o mehanizmu za omejevanje cen plina povedal Kumer.

Nesoglasja ostajajo predvsem pri višini omejitve cene, pri čemer Slovenija meni, da je dogovor mogoče najti na območju med 160 in 220 evri, je dejal minister. Zadnji kompromisni predlog predvideva, da bi se mehanizem sprožil, če bi razlika glede na globalne cene znašala 35 evrov, saj bi s tem še vedno zagotavljali zanesljivost oskrbe s plinom. Slovenija se s tem strinja, zadovoljna pa je tudi s pogojem, da bi se mehanizem sprožil, če bi cena tri dni presegala določeno vrednost.

Po ministrovih besedah je slovenski delegaciji danes uspelo doseči to, da omejevanje cen ne bi veljalo samo za terminske pogodbe za en mesec in tri mesece, ampak tudi za pogodbe za eno leto. Drugi cilj Slovenije, ki je omejevanje cen plina na vseh regionalnih borzah in ne samo na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF, pa še ni izpolnjen. Vendar pa zelo dobro kaže, je dejal Kumer.

>> Več: Evropski ministri niso dosegli dogovora o cenovni kapici na plin