c S

Hrvaška prihaja v schengen, kaj vse se bo spremenilo?

09.12.2022 07:05 Zdaj je tudi uradno, Hrvaška bo 1. januarja postala članica schengenskega območja. Medtem ko je veliko pozornosti pritegnila najbolj očitna sprememba – konec preverjanja dokumentov na slovensko-hrvaški meji –, pa vstop v schengen prinaša tudi nekatere druge izzive. Med njimi migracije in posledično vprašanje, ali bi lahko Slovenija uvedla nadzor na slovensko-hrvaški meji.

Potem ko so v prvi polovici novembra evropski poslanci podprli vstop Hrvaške v schengen, so danes hrvaški priključitvi v schengensko območje prikimali tudi ministri za notranje zadeve držav Evropske unije (EU), ki so v schengenu.

1. Kako se območje schengna spreminja z vstopom Hrvaške?

Območje schengna je območje brez kontrol na notranjih mejah – nadzor se lahko uvede le izjemoma. V izrednih okoliščinah, ki ogrožajo delovanje schengenskega območja kot celote, nadzor na notranjih mejah odobri Svet EU, kot odziv na resno grožnjo pa lahko tovrstno kontrolo uvedejo posamezne države članice, ki se odzivajo na resno grožnjo javnemu redu ali notranji varnosti, piše na spletni strani Sveta EU.

S hrvaško priključitvijo schengenu bo ta vključeval 27 držav: 23 držav članic EU in vse članice Evropskega združenja za prosto trgovino (Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico).

Potniki, ki bodo na Hrvaško prišli z območja schengena oziroma bodo iz Hrvaške potovali v države schengena, se bodo lahko prosto gibali, ne da bi morali za to skozi mejno kontrolo. Pri sebi bodo morali sicer še vedno imeti osebni dokument.

>> Več: Hrvaška prihaja v schengen, kaj vse se bo spremenilo?