c S

Ministrstvo za delo pripravlja spremembe delovne zakonodaje

08.12.2022 13:07 Na ministrstvu za delo so pripravili spremembe zakona o delovnih razmerjih. Glede na vsebino koalicijske pogodbe je pričakovati, da predlog vsebuje spremembe na področju delovnega časa, novosti o zaščiti sindikalnih zaupnikov in dela na domu.

V petek bo o predlogu sprememb zakona o delovnih razmerjih razpravljala delovna skupina socialnih partnerjev. Zadnja celovita reforma trga dela, ki je posegla v ZDR in v zakon o urejanju trga dela, je bila pred skoraj desetimi leti. Je čas za nove popravke?

Izredni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Luka Tičar in izredna profesorica Valentina Franca s fakultete za upravo razmišljata podobno: "Moja ocena naše delovne zakonodaje je, da dejansko ni slaba," meni Tičar. "Menim, da ni večje potrebe po reformi, tudi primerjalno gledano imamo dobro in dovolj fleksibilno zakonodajo," se strinja Franca.

Največji težavi sta implementacija in razumevanje delovne zakonodaje, zato bi bilo treba ustvariti okolje, v katerem bi bilo interesa za kršenje pravil čim manj, in dodatno okrepiti delovno inšpekcijo.


>> Več: So spremembe delovne zakonodaje res nujne?