c S

Spremembe kolektivnih pogodb

06.01.2023

Z novim letom so začele veljati tudi spremembe nekaterih kolektivnih pogodb. Na veljavnost posamezne kolektivne pogodbe, ki velja za posameznega delodajalca, mora paziti delodajalec sam – kar pomeni, da morajo delodajalci sami preverjati, ali delavcem zagotavljajo pravice iz aktualno veljavne kolektivne pogodbe.

Katera kolektivna pogodba velja za delodajalca, če ta opravlja več dejavnosti, je odvisno od tega, katero (glavno) dejavnost ima registrirano oziroma katera dejavnost je določena z zakonom ali drugim predpisom, na podlagi katerega je poslovni subjekt ustanovljen. Če tega ni mogoče določiti, se upošteva dejavnost, ki ustvarja ali bo ustvarjala največji prihodek ali zaposluje ali bo zaposlovala največ oseb (več v prispevku mag. Nine Scortegagna Kavčnik).

Kolektivna pogodba dejavnosti poleg Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) in drugih zakonov ter podzakonskih aktov podrobneje ureja pravice in obveznosti delavcev in delodajalcev, ki izhajajo iz delovnega razmerja. To je poseben akt, ki ga sklenejo sindikati in delodajalci (oziroma združenja sindikatov in združenja delodajalcev). Kolektivna pogodba lahko delavcem podeli več pravic, kot jih daje zakon, ne sme pa biti v nasprotju z njim ali omejevati pravic. Kolektivna pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki, mora pa biti tudi objavljena.

Aneks h Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije določa najnižje osnovne plače pri delodajalcih iz dejavnosti igralnic in iger na srečo v enaki višini kot lani, spreminja pa se višina povračila stroška prehrane med delom in po novem znaša 5,60 evra na dan in se usklajuje vsakih šest mesecev, januarja in julija, s količnikom rasti cen prehrambnih izdelkov (spremenjeni 74. člen kolektivne pogodbe).

Prav tako se spreminja višina kilometrine za prevoz na delo (ta se delavcu izplača, če iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza), ki od 1. 1. 2023 znaša vsaj 0,19 evra za polni kilometer razdalje med bivališčem in mestom opravljanja dela (spremenjeni 75. člen kolektivne pogodbe).

V spremenjeni Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, prav tako veljavni od 1. 1. 2023, pa se usklajuje minimalna premija kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence. Le-ta znaša 35,12 evra. Dodatna premija se izračuna glede na dopolnjena leta delovne dobe, tako da skupna premija od 1. 1. 2023 znaša od najmanj 35,12 evra do največ 64,56 evra.

Aneks št. 13, ki je določal začasni suspenz določb Kolektivne pogodbe javnega zavoda RTV Slovenija (KPJZRTVS), je prenehal veljati 31. 12. 2022. Ta je določal, da so se namesto določenih členov kolektivne pogodbe neposredno uporabljale določbe ZDR-1.

V letu 2023 bo začela veljati tudi nova Kolektivna pogodba za dejavnost veterinarstva, ki bo veljala za vse pri delodajalcih s področja veterinarstva zaposlene delavce oziroma druge osebe, ki bodo opravljali delo na podlagi civilne pogodbe (delo doktorja veterinarske medicine z licenco) v Republiki Sloveniji od 1. 6. 2023. Podobno kot druge kolektivne pogodbe tudi ta v normativnem delu določa znesek najnižje plače, izredno znižanje plače v primeru izrednih razmer, dodatke za delo v manj ugodnih delovnih pogojih, povračila stroškov v zvezi z delom in službeno potjo ter druge osebne prejemke, članarino za zbornico ter zavarovanje za strokovno napako.

Pripravila: mag. Jasmina Potrč


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.