c S

V veljavi je novi Zakon o dolgotrajni oskrbi

04.08.2023 Z objavo v Uradnem listu RS, št. 84/23 z dne, 2. 8. 2024  stopa v veljavo novi Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-1). Zakon predstavlja pomembno sistemsko in celovito rešitev na področju socialnega varstva v Sloveniji.

Novi zakon ureja pravice in storitve, namenjene širši skupini ljudi, ki potrebujejo osnovno vsakodnevno pomoč in podporo za vključenost v skupnost, pri čemer ni omejen le na starejše, ampak vključuje vse upravičence.

Novosti zakona so:

• vzpostavitev vstopne točke, ki bo omogočila enostaven dostop do informacij in storitev za vse, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo;
• krepitev storitev pomoči na domu, da se upravičenci čim dlje zadržijo v domačem okolju;
• vključitev elektronske zapestnice za sledenje stanja oskrbovancev in hitro ukrepanje v primeru nesreče;
• institut oskrbovanca družinskega člana, ki prejme ustrezen prejemek in dopust za oskrbo družinskega člana.

Ena ključnih sistemskih novosti, ki jo uvaja Zakon o dolgotrajni oskrbi je zagotovljen sistem javnega financiranja. Poleg letnega proračunskega deleža bodo delež prispevali tudi delavci, delodajalci in upokojenci.

Uveljavljanje novih storitev dolgotrajne oskrbe bo potekalo postopoma. Prva sprememba bo začela veljati že z začetkom leta 2024 in se bo nanašala na status oskrbovancev družinskih članov.

Vse ostale storitve bodo uvedene v letu 2025:

• 1. januarja vstopne točke;
• 1. julija dolgotrajna oskrba na domu, e-oskrba in prispevek za dolgotrajno oskrbo;
• 1. decembra krepitev področja dolgotrajne oskrbe v instituciji in denarni prejemek.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo v kratkem začelo s pripravo podzakonskih aktov v sodelovanju z deležniki iz strokovne javnosti in civilne družbe ter v okviru medresorskega usklajevanja, kar bo omogočilo učinkovito izvajanje novega zakona o dolgotrajni oskrbi.

Vir: Ministrstvo za solidarno prihodnost, 3. 8. 2023


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.