c S

Uredba o standardni klasifikaciji dejavnosti 2024

30.03.2024 V Uradnem listu št. 27/2024 z dne 29.3.2024 je bila objavljena Uredba o standardni klasifikaciji dejavnosti, ki dopolnjuje statistično klasifikacijo dejavnosti na način, da določa raven klasifikacije (podrazred), ki nadalje razčlenjuje raven razreda klasifikacije NACE Revizija 2.1. Veljavnost uredbe je do 1. 1. 2025.

Povzetek sprememb Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti:

Spremembe NACE so povzete po posameznih področjih in v veliki meri pomenijo združitve določenih razredov oziroma dodatno razčlenitev razredov ali skupin. Nekaj sprememb je za področje trgovine (področje G), brisala se je dejavnost oddelka 45 (Trgovina z motornimi vozili in popravilo vozil) oz. se ta del evidentira v preostalo trgovino (bodisi na debelo – oddelek 46 bodisi na drobno – oddelek 47), popravila pa se selijo v novo področje T (oddelek 95 Popravila in vzdrževanje računalnikov, izdelkov za široko rabo, motornih vozil in motornih koles). Prav tako spremenjena uredba na področju trgovine na drobno ne bo imela več ločitve na trgovino v prodajalnah in zunaj prodajaln (prek interneta, na stojnicah ipd.). Upoštevala se specializacija prodaje glede na proizvod, in ne glede na kanal prodaje. Za trgovino je bilo določeno tudi, da obseg trgovine zajema le fizično blago, prodaja digitalnih proizvodov pa ne bo zajeta.

Na ravni področij je spremenjeno področje J (Informacijske in komunikacijske dejavnosti): razdelil se je na dve novi področji, J (Založništvo, radiodifuzija ter produkcija in distribucija vsebin) in K (Dejavnosti v zvezi s telekomunikacijami, računalniškim programiranjem, svetovanjem, računalniško infrastrukturo in drugimi informacijskimi storitvami). Posledično so se vsa področja od vključno K (po trenutno veljavni klasifikaciji Finančne in zavarovalniške dejavnosti) naprej prekvalificirajo za eno črko.
Podana je tudi nova definicija posredniških storitev in skupine (3-mestna raven), ki so oblikovane za posamezne posredniške storitve prek praktično vseh dejavnosti. Digitalizacija pri tem ni eden izmed kriterijev za razvrščanje (ponujanje posredniških storitev prek različnih digitalnih platform tako ne bo vplivalo na razvrščanje). Sprememba je tudi pri obravnavi t. i. proizvajalcev blaga brez tovarn (Factoryless Goods Producers – FGP); ti je po novem del področja predelovalnih dejavnostih.

Več v prilogi: Standardna klasifikacija dejavnosti - SKD 2025


Vir: Uradni list št. 27/2024, 29. 3. 2024


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.