c S

Potrjena izredna začasna podpora kmetom ter malim in srednjim podjetjem zaradi ruske invazije na Ukrajino

10.02.2023 Vlada je na 66. dopisni seji izdala Uredbo o izvajanju ukrepa izredna začasna podpora kmetom ter malim in srednje velikim podjetjem (MSP).

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju ukrepa izredna začasna podpora kmetom ter malim in srednje velikim podjetjem (MSP), ki opravljajo dejavnosti predelave ali trženja kmetijskih proizvodov in jih je vpliv ruske invazije na Ukrajino še posebej prizadel.

V okviru novega ukrepa se zagotavlja pavšalna pomoč, s katero se nadomesti pokritje dela dodatnih stroškov, ki so nastali zaradi zvišanja cen pridelave in niso bili pokriti z drugimi pomočmi v sektorjih sadja, vrtnarstva in prašičjega mesa. Ukrep določa tudi podporo začetim naložbam zaradi zvišanja cen gradbenega materiala v primerjavi s cenami ob vložitvi vloge na javni razpis ter višje stroške izvedbe naložbe, ker niso imeli možnosti uveljavljanja tega povišanja s spremembo najvišjih priznanih vrednosti v katalogu stroškov.

Ruska invazija na Ukrajino je za slovensko kmetijstvo in živilskopredelovalno panogo povzročila zvišanje vhodnih cen, zlasti za energijo, gnojila in živalsko krmo. Najbolj so prizadeti sektorji sadja vrtnarstva in prašičjega mesa. Posledica ruske invazije za kmete in živilskopredelovalno panogo je tudi zvišanje cen gradbenega materiala pri že začetih naložbah.

Sredstva za izredno začasno podporo v višini 12 milijonov evrov se bodo zagotovila iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020.


Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, 10. 2. 2023


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.