c S

Na voljo so pojasnila o izvajanju zakona o začasnem znižanju davka na dodano vrednost za energente

30.08.2022 10:30

Državni zbor Republike Slovenije je 23. avgusta 2022 sprejel Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, ki bo v uradnem listu objavljen 31. avgusta 2022, veljati pa bo začel 1. septembra 2022. Finančna uprava Republike Slovenije je ob tej priložnosti pripravila podrobna pojasnila glede izvajanja zakona.

Zakon predvideva začasno znižanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na 9,5 % za dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo. Začasni ukrep bo veljal od 1. septembra 2022 do vključno 31. maja 2023, s čimer se ukrep veže na obdobje ogrevalne sezone in bo veljal tako za gospodinjske kot poslovne odjemalce.

Ukrep začasnega znižanja stopnje DDV za dobave energentov dopolnjuje ukrep regulacije maloprodajnih cen nekaterih energentov, s čimer bomo predvsem stroškovno razbremenili končne potrošnike, saj se v tem primeru nižja stopnja DDV neposredno odrazi v nižji ceni energenta za potrošnika.

Finančna uprava je glede izvajanja zakona pripravila podrobna pojasnila in jih objavila na vstopni spletni strani (rubrika Pomembna obvestila, podrubrika DDV – novice).


Vir: Ministrstvo za finance, 30. 8 2022