c S

Zoper osumljenca za grožnjo s strelskim napadom na šoli podana kazenska ovadba

23.05.2024 13:30 Policisti so v hišni preiskavi pri 36-letniku, ki je osumljen, da je na spletnem portalu v začetku aprila anonimno objavil grozilni komentar, ki je sprožil preplah v šolah po vsej državi, zasegli več elektronskih naprav, našli pa so tudi nekaj nabojev.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Martin Rupnik, so ljubljanski kriminalisti v sodelovanju z murskosoboškimi kolegi v preteklem tednu na območju policijske uprave Murska Sobota opravili preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na enem izmed spletnih portalov, ki je bil objavljen v začetku aprila letos.

Kot je pojasnil, je administrator spletne strani grožnjo, ki je namigovala, da bi se lahko 10. aprila na eni od slovenskih šol zgodil strelski napad, sicer takoj odstranil, policija pa je v kontekstu trenutnega dogajanja v Evropi objavo ocenila kot potencialno varnostni dogodek, čeprav vsebina objave ni bila usmerjena v nobeno konkretno ustanovo. V dneh po objavi so tako policisti okrepili prisotnost na šolah, v številnih izobraževalnih ustanovah pa so sprejeli še dodatne preventivne ukrepe.

Policija v začetni fazi preverjanja ni ugotovila podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, zato je s ciljem izsleditve avtorja objave za mnenje glede uradno pregonljivega kaznivega dejanja zaprosila okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Kot je pojasnil Rupnik, so bili v skladu z usmeritvami državnega tožilstva in na podlagi nadaljnjih zbiranj obvestil podani razlogi za sum, da je neznana oseba izvedla kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnosti. Z lažnim sporočilom o tem, da obstaja nevarnost na šolah, je storilec po Rupnikovih navedbah namreč povzročil, da so državni organi in druge organizacije ukrepali brez potrebe, pri čemer je po njegovih besedah nastalo za okoli 70 tisoč evrov stroškov.

>> Več: Zoper osumljenca za grožnjo s strelskim napadom na šoli podana kazenska ovadba