c S

WHO bo na podlagi sistema covidnih potrdil EU-ja vzpostavil svetovno mrežo

06.06.2023 07:33 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je na podlagi sistema digitalnih covidnih potrdil v Evropski uniji (EU DCC) vzpostavila sistem, ki bo olajšal svetovno mobilnost in zaščitil ljudi pred trenutnimi in prihodnjimi grožnjami za zdravje.

Partnerstvo med WHO-jem in EU-jem bo temeljilo na tesnem sodelovanju pri razvoju, upravljanju in izvajanju tega sistema. Pobuda sledi sporazumu o krepitvi strateškega sodelovanja med EU-jem in WHO-jem na področju svetovnih zdravstvenih vprašanj, ki sta ga podpisala evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stela Kiriakides in generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus, so danes sporočili iz Bruslja in Ženeve.

"Pandemija covida-19 je poudarila vrednost digitalnih zdravstvenih rešitev za lažji dostop do zdravstvenih storitev," je na slovesnosti ob podpisu dejal Adhanom Ghebreyesus in dodal, da je to pomemben del prizadevanj WHO-ja za krepitev zdravstvenih sistemov in podporo državam pri boljši pripravi na prihodnjo epidemijo ali pandemijo.

V okviru partnerstva bo Evropska komisija izkoristila svoje tehnično znanje in izkušnje na področju digitalnih potrdil. Prvi korak bo zagotoviti, da bodo zdajšnja digitalna potrdila EU-ja še naprej učinkovito delovala.

>> Več: WHO bo na podlagi sistema covidnih potrdil EU-ja vzpostavil svetovno mrežo