c S

Von der Leyen po ogledu prizadetih območij: Sloveniji iz solidarnostnega sklada 400 milijonov evrov

09.08.2023 13:13 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po ogledu posledic uničujočih poplav dejala, da Evropa stoji ob strani Sloveniji, ki lahko že letos iz solidarnostnega sklada EU-ja računa na 100 milijonov evrov, prihodnje leto pa še na 300 milijonov.

Von der Leyen je Slovenijo obiskala, da izrazi solidarnost in podporo po katastrofalnih poplavah, ki so konec tedna prizadele številna območja. V okviru obiska so razpravljali o načinih, kako lahko Evropska unija najučinkoviteje podpre sanacijo in obnovo območij ter izvajanje preventivnih ukrepov, da se podobna katastrofa ne bi ponovila.

Po prihodu v Slovenijo je slovenski premier Robert Golob predsednico komisije sprejel v Kongresnem centru Brdo, kjer sta opravila dvostranske pogovore o razmerah na terenu in možnostih podpore Evropske komisije. Sledil je prelet s helikopterjem nad prizadetimi območji, med drugimi nad Komendo, Mengšem, Kamnikom, Lučami, Ljubnim ob Savinji, Mozirjem in Črno na Koroškem. Po pristanku v Črni na Koroškem si je posledice razdejanja ogledala tudi na terenu in se srečala s krajani.

Po obisku prizadetih krajev je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala, da je bila pretresena ob ogledu razdejanja, ki so ga povzročili dež, poplave in zemeljski plazovi, a ji je bilo vseeno toplo ob srcu, ko je videla izjemno solidarnost, zaupanje in pogum ljudi, ki so v težkih časih stopili skupaj. Po njenih besedah je slovenska vlada reagirala hitro in delovala skupaj s predstavniki lokalnih oblasti, pri tem pa se lahko zanesla na vojsko, policijo, civilno zaščito, gasilci Rdečim križem in gorskimi reševalci.

Slovenija potrebuje pomoč, stojimo ji ob strani in lahko računa na EU, je dejala Von der Leyen in dodala, da bo Evropska komisija naredila vse, da bo Slovenija še letos deležna izdatne in hitre pomoči. Tako bo Sloveniji že letos iz solidarnostnega sklada EU-ja namenjenih 100 milijonov evrov, leta 2024 pa še 300 milijonov.

Napovedala je maksimalno prožnost pri porabi sredstev za okrevanje in kohezijskih sredstev za obnovo po poplavah.

"S premierjem sva danes govorila o paketu sredstev, sestavljenem iz treh delov, za takojšnje, pa tudi za srednje- in dolgoročne potrebe. Za okrevanje države bo potrebnih veliko naložb," je po je povedala.

Del tega paketa so nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU, ki je državam članicam na voljo za odpravljanje posledic naravnih nesreč. "Sloveniji bo na voljo 400 milijonov evrov, od tega 100 milijonov že letos, 300 milijonov pa prihodnje leto," je zagotovila predsednica komisije.

Slovenija mora zdaj oceniti škodo in podati zahtevek za sredstva iz solidarnostnega sklada, je dodala in poudarila, da je hitrost bistvena.

Čas pa je po njenih besedah ključen tudi pri pridobivanju dodatnih sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji covida-19, v katerem je Sloveniji na voljo še 2,7 milijarde evrov posojil.
Slovenija mora zahtevek za dodatna posojila podati do konca avgusta. Zato sta se premier Golob in predsednica komisije von der Leyen dogovorila o takojšnji ustanovitvi skupne delovne skupine, ki bo Sloveniji omogočila pridobitev teh sredstev.


>> Več: Von der Leyen po ogledu prizadetih območij: Sloveniji iz solidarnostnega sklada 400 milijonov evrov