c S

Von der Leyen: O tem, kdo lahko pride v EU in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci

20.12.2023 13:23 Evropski parlament in države članice EU-ja so dosegli dogovor o evropskem migracijskem paktu. Nova pravila nam bodo omogočila, da ponovno pridobimo nadzor nad zunanjimi mejami, je sporočil glavni pogajalec Evropskega parlamenta Tomas Tobé (EPP).

Migracije so po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen evropski izziv, ki zahteva evropske rešitve. Vsako leto se na nevarno pot proti EU odpravi več sto tisoč migrantov, ki so pogosto žrtve kriminalcev, je povedala in spomnila, da se je na začetku svojega mandata zavezala k vzpostavitvi skupnega sistema upravljanja migracij v EU-ju.

"Ta pakt o migracijah in azilu bo zagotovil učinkovit evropski odgovor na ta evropski izziv. O tem, kdo lahko pride v EU-ju in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci, in ne tihotapci. Pomeni zaščito pomoči potrebnih," je zapisala v izjavi.

Pakt bo po njenih besedah obenem omogočil delitev odgovornosti med članicami in solidarnost s tistimi državami, ki varujejo zunanje meje EU-ja in preprečujejo nezakonite migracije. EU-ju in državam članicam pa bo nova zakonodaja prinesla tudi orodja za hiter odziv na krizne razmere.

Poleg trdnega in učinkovitega zakonodajnega okvirja, ki ga prinaša pakt o migracijah in azilu, so pomembne tudi aktivnosti za zaščito evropskih meja, preprečevanje tihotapljenja in sodelovanje s tretjimi državami, je še povedala predsednica komisije in poudarila, da Bruselj podporo članicam nudi tudi pri tem.


>> Več: Von der Leyen: O tem, kdo lahko pride v EU in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci