c S

Vlada predlaga zamik plačne reforme v javnem sektorju za eno leto

22.08.2023 09:05 Pogajanja o novem plačnem sistemu so se nadaljevala s predlogom vlade o zamiku začetka izvajanja plačne reforme in s tem tudi začetkom prehoda na novo plačno lestvico, ki bi se premaknil na leto 2025.

Vlada in sindikati javnega sektorja so po enomesečnem poletnem premoru znova sedli za skupno mizo in se dogovorili o nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Reforma plačnega sistema v javnem sektorju bo namreč drag zalogaj za državo, katere prioriteta pa je zdaj sanacija po poplavah. Kot je poročala novinarka Radia Slovenija Katja Arhar, je ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik povedala, da bodo glede na obseg škode v poplavah morali vsi sektorji v državi prispevati svoj delež. Vlada pa sicer ne želi ustaviti pogajanj o plačnem sistemu. Cilj je še vedno doseči dogovor do konca oktobra, le implementacija bi bila prestavljena za leto dni.

"Verjamem, da je nastopil trenutek, ko mora imeti sanacija države prednost tudi pred odpravo nesorazmerij v plačah v javnem sektorju," je po poročanju STA-ja poudarila ministrica.

Dodala je, da verjame, da enako razmišljajo tudi sindikati in javni uslužbenci. Stiske posameznikov, ki so bili prizadeti v ujmah, so namreč enormne. Sanacija pa je v tem trenutku prva naloga, s katero se mora država soočiti.

>> Več: Vlada predlaga zamik plačne reforme v javnem sektorju za eno leto