c S

V Evropskem parlamentu peticija o povojnih pobojih v Sloveniji

11.12.2023 06:38 Odbor za peticije Evropskega parlamenta je sprejel peticijo prvopodpisanega zgodovinarja Mitje Ferenca o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji. Peticija je objavljena na spletni strani odbora.

V peticiji je Mitja Ferenc Evropski parlament pozval, da izrazi spoštovanje do "vseh žrtev komunističnih pobojev v Sloveniji in do njihovih svojcev, ki nimajo svojega groba, mrliškega lista in dobrega imena, saj jim je spoštovanje odklonila oblast v lastni državi, Sloveniji".

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je izrazila zadovoljstvo, da je Evropski parlament odobril peticijo za objavo. "Žrtvam in njihovim svojcem v Sloveniji ni priznana pravica do spomina, želim si, da jim je v majhno zadoščenje vsaj to, da bo spomin na nedolžne žrtve pobojev obeležen v Evropskem parlamentu," je še dodala.

V sporočilu je še zapisala, da so v desetletjih komunistične vladavine prebivalce Slovenije prizadele vse oblike kršitev človekovih pravic in svoboščin. Komisija vlade za prikrita množična grobišča pa je doslej evidentirala že več kot 750 lokacij skritih množičnih grobišč, je dodala.

Spomnila je, da je vlada preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ob tem pa poudarila, da je tudi Evropski parlament z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu poudaril pomen ohranjanja spomina na preteklost.

>> Več: V Evropskem parlamentu peticija o povojnih pobojih v Sloveniji