c S

V EU-ju dosegli okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci in pravilih za njeno uporabo

11.12.2023 07:28 Svet EU-ja in Evropski parlament sta v petek dosegla okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci, ki vsebuje pravila za njeno uporabo v Uniji. Gre za prvo tovrstno zakonodajo v svetu.

Namen zakonodaje je zagotoviti varnost sistemov umetne inteligence ter spoštovanje temeljnih pravic in vrednot, obenem pa spodbujati vlaganje in inovacije na tem področju.

Pogajalci držav članic, združenih v Svetu EU-ja, in parlamenta so dogovor dosegli v petek zvečer, po treh dneh intenzivnih pogajanj. V Svetu EU-ja, ki mu trenutno predseduje Španija, dogovor označujejo za zgodovinski, v Evropskem parlamentu pa poudarjajo, da je to prvi predlog tovrstne zakonodaje na svetu.

Podobno je v odzivu poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. "Zgodovinsko! S političnim dogovorom o aktu o umetni inteligenci EU postaja prva celina, ki postavlja jasna pravila za njeno uporabo," je zapisal na družbenem omrežju X. Po njegovih besedah pa je to veliko več kot le pravilnik – "to je odskočna deska za zagonska podjetja in raziskovalce pri vodenju svetovne tekme na področju umetne inteligence".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je menila, da bo akt pripomogel k razvoju tehnologije, ki ne ogroža varnosti in pravic ljudi. V zapisu na omrežju X je dodala, da je to "edinstven pravni okvir za razvoj umetne inteligence, ki ji gre zaupati".

Predlogi vsebujejo varovala za uporabo umetne inteligence na območju EU-ja in tudi omejitve pri njeni uporabi, na primer pri organih pregona. Temeljijo na oceni tveganja za posamezne programske modele – večje kot je tveganje za pravice ali zdravje posameznika, več je obveznosti.

Posamezniki bi glede na dogovor imeli pravico do pritožb in smiselnih pojasnil. V primeru kršitev pa so predvidene kazni v razponu od 7,5 milijona evrov ali 1,5 odstotka prometa do 35 milijonov evrov ali sedem odstotkov svetovnega prometa.

>> Več: V EU-ju dosegli okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci in pravilih za njeno uporabo