c S

Ukrajincem z začasno zaščito status podaljšan za leto dni

06.03.2023 07:19 Ukrajincem, ki imajo začasno zaščito v Sloveniji, se na podlagi odločitve vlade status samodejno podaljša za leto dni, do 4. marca 2024. Upravne enote bodo to izvedle po uradni dolžnosti.

Ta ukrep pomeni, da tudi če osebam z začasno zaščito do 4. marca niso izdali nove izkaznice, jim status ne bo prenehal in posledično v Sloveniji ne bodo prebivali nezakonito, saj potek veljavnosti izkaznice ni razlog za prenehanje začasne zaščite, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na notranjem ministrstvu.

Kako bo potekalo vročanje novih izkaznic

Iz upravne enote Ljubljana so sporočili, da so trenutno v fazi izdelave in odpreme novih izkaznic za osebe, ki imajo veljavno začasno zaščito in prijavljeno prebivališče na njenem območju.

Nove izkaznice bodo na prijavljene začasne naslove vročali po pošti, zato predlagajo, da si upravičenci na prijavljenih začasnih naslovih uredijo ustrezne poštne predale oziroma nabiralnike za dostavo pošiljk.

Iz upravne enote Maribor pa so sporočili, da bodo vročanje novih izkaznic za osebe z začasno zaščito in podaljšanje prijave prebivališča izvajali trikrat na teden, in sicer v popoldanskem času v torek, četrtek in petek. Za vročitev pa bodo upravičence predhodno pisno obvestili na naslov bivanja.

>> Več: Ukrajincem z začasno zaščito status podaljšan za leto dni