c S

T. i. ukradene otroke bo pod drobnogled vzela parlamentarna preiskava

23.05.2024 07:29 DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede odvzemov mladoletnih oseb oz. t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Zahtevo sta vložili opozicijski SDS in NSi, podprli pa so jo tudi v SD-ju.

Parlamentarna preiskava naj ugotovi, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali na omenjena dejanja ter čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do kaznivih dejanj odvzema mladoletnega človeka.

Preiskava naj ugotovi tudi povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi to, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu, je v imenu predlagatelja na seji zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave predstavil poslanec SDS-a Andrej Hoivik.

V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi se predvsem v 70. in 80. letih dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. Otroci naj bi umrli takoj po rojstvu ali v nekaj dneh po njem, njihovim staršem pa jih ni bilo dovoljeno niti videti niti pokopati. Prav tako naj bi bila pomanjkljiva dokumentacija oz. naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti, je dejal.

>> Več: T. i. ukradene otroke bo pod drobnogled vzela parlamentarna preiskava