c S

Spremembe zakona v veljavi: volilno pravico imajo odslej tudi osebe pod skrbništvom

12.02.2024 08:47 10. februarja je začela veljati novela zakona o volitvah v DZ, ki pravico voliti in biti voljen omogoča polnoletnim, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir v skrbništvu. Prav tako uvaja pravico do pomočnika, ki lahko tem volivcem pomaga na volišču.

Novelo zakona o volitvah v DZ so poslanke in poslanci brez glasu proti sprejeli 30. januarja in s tem pravico voliti in biti voljen zagotovili tudi okoli 3500 polnoletnim posameznikom, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir pod skrbništvom.

Če volivec zaradi dolgotrajne telesne, duševne, intelektualne ali senzorične okvare ne more glasovati, lahko na volišče pripelje osebo po svoji izbiri, ki mu pri tem pomaga. O pravici volivca do pomočnika odloči volilni odbor, pomočnik pa mora biti polnoleten, še določa novela.

Stranke enotnega mnenja, da spremembe krepijo demokracijo

Ob sprejetju novele, ki jo je vložila koalicija, je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič v imenu Svobode poudarila, da so poslanci s sprejetjem novele naredili velik korak v smislu državnosti, varstva demokracije, netolerance diskriminacije, spoštovanja vseh in vsakogar ter v smislu približevanja čim bolj vključujoči družbi. V SD-ju in Levici razumejo spremembe kot krepitev dostopnosti volilnega procesa.


>> Več: Spremembe zakona v veljavi: volilno pravico imajo odslej tudi osebe pod skrbništvom