c S

Sprejet zakon za razdelitev računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo

27.03.2024 08:12 DZ je sprejel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki daje podlago za razdelitev računalnikov, kupljenih s strani ministrstva za digitalno preobrazbo. Poslanci so nadalje zavrnili predlog NSi-ja za referendum o energetskem zakonu.

Za predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo 26. Ta daje podlagi za razdelitev prenosnih računalnikov, katerih nakup je bil povod za vložitev interpelacije zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

V lani sprejeti noveli so na ministrstvu za digitalno preobrazbo predvideli nov ukrep za spodbujanje digitalne vključenosti za osebe, ki si same ne morejo oz. si zelo težko privoščijo nakup računalniške opreme – mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme.

Za izposojo računalniške opreme je bil vzpostavljen računalniški sklad, nad katerim bdi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad. Na podlagi prvotne novele je bilo upravičencev do računalniške opreme v računalniškem skladu približno 500.000.

Tokrat obravnavano novelo zakona so na ministrstvu pripravili, ker se zavedajo, da bi preveč hkrati oddanih vlog lahko ohromilo delovanje javnega štipendijskega sklada, je na seji pojasnila Stojmenova Duh.

>> Več: Sprejet zakon za razdelitev računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo