c S

Specializirano državno tožilstvo v letnem poročilu znova z opozorili o kadrovskih težavah

20.02.2024 15:19 Na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), ki se ukvarja z obravnavo najzahtevnejših kaznivih dejanj, so ob letnem poročilu za lani znova opozorili na kadrovski primanjkljaj.

Med težavami poudarjajo tudi dolgotrajne postopke, povezane z imenovanjem in dodelitvami državnih tožilcev, ki lahko trajajo tudi več let.

V zadnjih letih se na SDT-ju spopadajo s številnimi spremembami na kadrovskem področju, ki pomembno vplivajo na organizacijo njihovega dela, spoprijemajo pa se tudi s pomanjkanjem kadrov. Medtem ko je bilo konec leta 2018 na SDT-ju aktivnih 30 državnih tožilcev, jih je bilo v decembru 2023 samo še 24, so poudarili v sporočilu.

Dodatna težava pa so dolgotrajni postopki, povezani z imenovanji in dodelitvami državnih tožilcev, ki lahko trajajo tudi več let. Dolgoročno rešitev zato vidijo v povečanju števila mest imenovanih državnih tožilcev na SDT-ju, so poudarili v sporočilu za javnost o letnem poročilu SDT-ja, ki ga vodi višja državna tožilka Darja Šlibar.

Na SDT-ju so v letu 2023 vložili zahteve za preiskavo zoper skupno 229 fizičnih in pravnih oseb ter vložili obtožnice in obtožne predloge zoper skupno 106 fizičnih in pravnih oseb. Obsodilne sodbe so dosegli zoper 71 fizičnih oseb, so sporočili.

Poleg tega so sodišča obdolžencem odvzela premoženjsko korist v skupnem znesku dobrih 1,56 milijona evrov, od tega je za šest fizičnih oseb sodba že pravnomočna. Prav tako so sodišča na podlagi predlogov SDT-ja obsojenim naložila denarne kazni v skupnem znesku 524.746 evrov.

>> Več: Specializirano državno tožilstvo v letnem poročilu znova z opozorili o kadrovskih težavah