c S

Šole bodo lahko zaposlovale tudi strokovnjake brez pedagoško-andragoškega znanja

22.06.2023 07:53 DZ je na izredni seji s 54 glasovi za in nobenim proti potrdil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki poenostavlja nekatere postopke za lažje zaposlovanje.

Predlog novele zakona o organizaciji ter financiranju vzgoje in izobraževanja so v parlamentarni postopek vložili poslanci Gibanja Svoboda, SD-ja in Levice. Gašper Ovnik (Svoboda) je v imenu predlagatelja poudaril, da "novela naslavlja trenutni položaj pomanjkanja strokovnih delavcev na tem področju in z malimi koraki poenostavlja nekatere postopke za lažje zaposlovanje teh". Postopki se dotikajo tudi dokazovanja znanja slovenskega jezika.

Z novelo po njegovih navedbah skrajšujejo tudi postopke sprejemanja podzakonskih predpisov, s katerimi minister določi izobrazbo, saj strokovni svet že v postopku sprejemanja izobraževalnih programov določi posebni del programa, ki je podlaga za določitev izobrazbe. Zato po njegovih besedah ni treba, da bi strokovni svet dodatno podal še mnenje glede predloga pravilnika. "Novela ne bo imela finančnih posledic na državni proračun, predstavlja pa majhen, a pomemben korak pri reševanju kadrovske problematike v vzgoji in izobraževanju, ki postaja vse večji izziv," je sklenil Ovnik. Veljati bo sicer začela 15 dni po objavi v uradnem listu.

>> Več: Šole bodo lahko zaposlovale tudi strokovnjake brez pedagoško-andragoškega znanja

Foto: STA