c S

Sodniki bodo v primeru "črnega scenarija" začeli stavkovne aktivnosti

20.12.2023 08:27 Slovensko sodniško društvo je izglasovalo začetek stavkovnih aktivnosti v primeru "črnega scenarija" oziroma neizpolnitve ustavne odločbe do 4. januarja. Napovedujejo tudi protestne shode in sodne postopke proti državi.

Potem ko so stavko napovedali zdravniki, z njo grozijo še sodniki. Prekipelo jim je, ker vlada ni uresničila odločitve ustavnega sodišča in jim zvišala plač. Stavkali bodo in tožili državo, če vlada njihovih zahtev ne bo izpolnila do ustavno določenega roka, je poročal novinar TV Slovenija Luka Svetina.

Ministrstvo za pravosodje je sicer pripravilo osnutek intervencijskega zakona, s katerim bi plače sodnikom dvignili za 1000 evrov bruto na mesec, a predlog nima podpore koalicije. Na vprašanje, ali podpira predlog svoje ministrice, da do uveljavitve plačne reforme sodniške plače začasno dvignejo za 1000 evrov bruto, je predsednik vlade Robert Golob v pogovoru za TV Slovenija odgovoril: "Če ne rešimo celotnega javnega sektorja naenkrat, do rešitve ne moremo priti. Vsa pogajanja potekajo v paketu."

O tem, da bi morale biti sodniške plače zaradi odločbe ustavnega sodišča, ki se nezadržno bliža, prioriteta, pa pravi: "Sodniki so dobili svojo prednost v tem, da je bil njihov del, steber sodstva, najprej izpogajan. Medtem ko je izvedba tega pogojena z doseganjem dogovora z vsemi ostalimi sindikati. Mogoče bo tu potreben dodaten mesec, dva, tri."

>> Več: Sodniki bodo v primeru "črnega scenarija" začeli stavkovne aktivnosti