c S

Sodišče EU: Prepovedi potovanj, testiranja in karantene med zdravstveno krizo so zakonite

05.12.2023 17:30 V času pandemije lahko država članica prepove nenujna potovanja v druge države članice, ki veljajo za območja z visokim tveganjem, je razsodilo Sodišče EU. Država tudi lahko ljudem ob vstopu na njeno ozemlje odredi testiranje in karanteno.

Sodišče EU-ja je odločalo o vprašanju, ki ga je nanj naslovilo belgijsko sodišče. Belgija je namreč ob izbruhu pandemije covida leta 2020 prepovedala nenujna potovanja v določene države ali iz njih. Poleg tega je moral vsak potnik iz teh držav opraviti presejalni test in spoštovati karanteno.

Ker je Belgija julija 2020 Švedsko zaradi tamkajšnjih zdravstvenih razmer uvrstila na seznam t. i. "rdečih območij", je Nordic Info, agencija, specializirana za potovanja v Skandinavijo, odpovedala vsa predvidena potovanja iz Belgije na Švedsko in obratno ter zahtevala odškodnino za nastalo škodo.

Belgijsko sodišče je nato Sodišče EU-ja vprašalo, ali pravo Unije nasprotuje belgijski ureditvi.

Sodišče je zdaj razsodilo, da Belgija ni kršila prava EU-ja o pravici do prostega gibanja. Pojasnilo je, da lahko država članica zaradi boja proti pandemiji prepove nenujna potovanja v druge države članice, uvrščene med "rdeča območja", ali iz njih.

Poleg tega lahko ljudem, ki vstopajo na njeno ozemlje, naloži obveznost, da opravijo presejalne teste in spoštujejo karanteno, je sporočilo sodišče.


>> Več: Sodišče EU: Prepovedi potovanj, testiranja in karantene med zdravstveno krizo so zakonite