c S

Sodišče EU-ja zavrnilo tožbo Abramoviča zaradi njegove uvrstitve na seznam sankcioniranih Rusov

20.12.2023 13:28 Ruski milijarder Roman Abramovič je izgubil pravdo za razveljavitev sankcij, ki jih je Evropska unija proti njemu uvedla po ruski invaziji na Ukrajino. Sodišče EU-ja je sankcije potrdilo.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino je Evropska unija uvedla skupno že 12 svežnjev sankcij, med njimi tudi proti ruskim uradnikom in številnim ruskim poslovnežem, kot je Abramovič, hkrati pa zamrznila več sto milijard dolarjev ruskega premoženja. Abramovič se je na uvedbo sankcij pritožil, zahteval je tudi odškodnino.

Sodišče EU-ja, ki je zavrnilo tudi Abramovičeve odškodninske zahtevke, je opozorilo na njegovo vlogo v ruski jeklarski družbi Evraz in na to, da jeklo predstavlja pomemben vir prihodkov ruske vlade. "Splošno sodišče je zavrnilo tožbo, ki jo je vložil Abramovič, in s tem potrdilo omejevalne ukrepe, sprejete proti njemu," je v sodbi zapisalo sodišče EU-ja. "Svet se dejansko ni zmotil pri presoji, ko se je odločil, da bo ime Abramoviča ohranil na spornih seznamih zaradi njegove vloge v skupini Evraz in zlasti v njeni matični družbi."


>> Več: Sodišče EU-ja zavrnilo tožbo Abramoviča zaradi njegove uvrstitve na seznam sankcioniranih Rusov